Nieuws

opening project Hogeweg in Borgerhout

30 jun 2012

© Ken Lau

Artiesten uit startblokken

17/07/'08Borgerhout (2140) Aan de Hogeweg 90 in Borgerhout veranderde een leegstaand appartementsgebouw in tien kunstenaarsruimten. In drie jaar tijd hielp de Antwerpse atelierwerking Studio Start al zestig artiesten en acht culturele vzw’s aan een betaalbare werkplek.

Zesde gebouw

Het gebouw in Borgerhout is het zesde dat de Antwerpse atelierwerking in gebruik neemt. Eerdere opmerkelijke projecten waren de omvorming van een brouwerij in Deurne en de Wolkammerij in Hoboken. Aanvankelijk gebeurde dat onder de vleugels van de kunstenaarsvereniging NICC, maar sinds 2008 is de werking verzelfstandigd.

De organisatie heet voortaan Studio Start vzw en wil zich in de toekomst ook naar muzikanten, acteurs en designers richten. “We mikken op alle startende creatieve ondernemers in de kunstensector en kunstambachten die zich engageren voor de buurt en een professionele carrière willen uitbouwen”, zegt Greet Vlegels, die de coördinatie van Studio Start overnam van Sofie Wilders.

Opening op 30 juli

Het nieuwe project in Borgerhout, dat op 30 juli officieel ingehuldigd wordt, geeft die nieuwe richting aan. Het gaat om een leegstaand appartementsgebouw aan de Hogeweg 90, dat Studio Start vzw voor een langere periode huurt van AG Vespa.

Met een kleine investering werden de flats verbouwd tot kantoren van Studio Start vzw zelf, het bureel van het grafisch ontwerpbureau De Indianen, een concertzaaltje van vzw Logement en zeven kunstenaarsateliers. De stad Antwerpen leverde structurele subsidies.